Kolektor Worldwide

Kolektorjeva skrb za okolje ni bila spregledana niti na evropski ravni

27.09.2007

V okviru večdnevnega obiska v Sloveniji se je v Idriji mudil direktor Direktorata za trajnostni razvoj in integracije na generalnem direktoratu za okolje evropske komisije Timo Mäkela in se med drugim seznanil tudi s Kolektorjevo uspešno sanacijo območja nekdanje topilnice rudnika živega srebra.

Timo Mäkela, sicer Finec po rodu, je sodeloval na mednarodni konferenci v Ljubljani z naslovom čas za akcijo - na poti k trajnostni potrošnji in proizvodnji in si v okviru obiska v Idriji ogledal Rudnik živega srebra v zapiranju, se prek občinske uprave na čelu z županom Bojanom Severjem seznanil z ustanavljanjem Infomacijsko raziskovalnega centra za živo srebro in si ogledal del Kolektorjevih proizvodnih hal na nekdanji rudniški deponiji žgalniških ostankov, ki jo je koncern saniral in z vidika varovanja okolja uredil v primeren prostor za nadaljevanje nekdanje industrijske tradicije mesta in zagotavljanje delovnih mest številnim, ki bi sicer po zaprtju rudnika ostali brez dela.

Gost je bil nad pokazanim zadovoljen, saj se je na kraju samem prepričal, da znamo in zmoremo, reševati okoljske probleme nad evropskimi pričakovanji. Največji vtis je nanj naredilo spoznanje, da zapiranje rudnika v Idriji ni povzročilo eksistenčne krize in gospodarskega umiranja, ampak da je iz rudarske in delovne tradicije zraslo uspešno gospodarstvo svetovnega pomena. Ob tej priložnosti je povedal, da obstajajo realne možnosti, da bi Evropska unija gmotno podprla uresničitev nekaterih projektov Idrijčanov, ki se nanašajo na odpravo posledic rudarjenja in posledično na izboljšanje delovnega in bivanjskega okolja prebivalcev tega starega rudarskega mesta.


Na deponiji nekdanje rudniške topilnice je po uspešni sanaciji tega območja zrasla Kolektorjeva industrijska cona.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.