Kolektor Worldwide

Nanotesla inštitut razvija nove nanomateriale

05.06.2007

Kolektorjev Nanotesla inštitut s sedežem v Ljubljani uspešno nadaljuje z razvojem novih nanomaterialov za različna domača in tuja podjetja, ter sodeluje v več mednarodnih projektih, ki prav tako temeljijo na razvoju tovrstnih materialov za različne uporabnosti.

Za slovenska podjetja, Helios, Predilnico Litija, Alpino in Poliek, bo v enem letu razvil nove nanostrukturne materiale za izboljšanje fizikalnih, kemijskih in mehanskih lastnosti barv in premazov, za povečanje antibakterijske in antistatične zaščite tkanin in integracijo  nanomagnetnih materialov v podloge modne in pohodne obutve višjega cenovnega razreda, tekaških čevljev in napolnil v programu smučarske opreme. Za potrebe družb znotraj Kolektorja pa koncernov Nanotesla inštitut razvija hibridne materiale ter tehnologijo brizganja različnih plastomagnetnih in elektronskih komponent.

Nanotesla inštitut sodeluje tudi v mednarodnih projektih. V okviru 7.okvirnega programa Evropske unije je z evropskimi partnerji prijavil skupni projekt razvoja nanomagnetnih materialov, ki bodo integrirani v različne merilne sisteme. V okviru vojaških raziskovalnih programov Znanje za varnost 2007 – 2013 pa je nosilec projekta z naslovom Uvedba nano premazov v Slovenski vojski in sodelujoč partner pri pripravi projekta Varna infrastruktura za izvajanje poveljevanja in nadzora  z razvojem materialov za absorbcijo elektromagnetnega valovanja.

Direktor Nanotesla instituta doc.dr.Andrej ®nidaršič poudarja, da je končni namen njihovih raziskav  razvoj sintez in tehnologije izdelave različnih nanomaterialov in kompozitov, kar bo v končni fazi omogočilo industrializacijo in množično proizvodnjo. Na Uradu Republike Slovenije za varstvo industrijske lastnine so prejšnji mesec prijavili dva patenta s področja sintez nanomagnetnih materialov, v pripravi pa so že vloge za patentno zaščito sinteze in tehnologije izdelave različnih nanostrukturnih materialov.


Nanomagnetni materiali v organskem mediju.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.