Kolektor Worldwide

Mesec maj v znamenju Vleka

29.05.2007

V največjem koncernovem proizvodnem podjetju Kolektor Pro so se odločili, da bodo letošnje leto namenili boljšemu medsebojnemu spoznavanju. V ta namen so posameznim poslovnim področjem namenili po en mesec. Mesec maj je bil v znamenju Vleka.

Ker bo Vlek kot zaključena proizvodna enota Kolektorja Pro prihodnje leto praznoval 30-letnico delovanja, so njegovi predstavniki vodij TED Danilo Bizjak in Andrej Kokalj ter direktor Igor Bončina v predstavitvi dali poudarek njegovi zgodovini in tehnološkim prelomnicam. Vlek se v vseh teh letih za razliko od drugih Kolektorjevih proizvodnih enot ni nikoli selil in ne drugače delil. V prvi polovici osemdesetih let so beležili prve večje tehnološke premike v izdelavi profilnih trakov, hkrati so ukinjali proizvodnjo v svitkih in jo nadomeščali v kolutih, kar je imelo za posledico večjo produktivnost, leta 1992 so po stečaju Kautt&Buxa celotno proizvodnjo profilov iz Nemčije preselili v Idrijo, leta 1998 so se opremili s stroji za profilno brušenje matric, leta 2000 pa s stroji za vlečenje velikih profilov Pred tremi leti so uvedli še tehnologijo žične erozije in poliranja enodelnih matric.  

Največjo rast proizvodnje je 39-članski kolektiv Vleka zabeležil leta 2001. To je bila posledica večjega povpraševanja in obsega proizvodnje v Diviziji B Kolektorja Pro. Vlek je vseskozi zagotavljal Kolektorjevim komutatorskim proizvodnim  enotam potrebne količine bakrenih profilov, z izjemo leta 2000, ko je bila njihova proizvodnja prevelika in so morali zato velikoserijske polizdelke kupovati tudi pri zunanjih dobaviteljih. Sicer pa Vlek po količinah največ dobavlja Diviziji A, kar 55 odstotkov vse svoje proizvodnje, 30 odstotkov Divizijama B1 in B2 in ostalo Ascomu.

Na pragu jubilejnega leta si Vlek prizadeva predvsem po tehnološki plati izboljšati celotno proizvodno verigo. Stalno beležijo izboljšave orodij, nove izvedbe in dograditve strojev in nove tehnološke postopke in rešitve. Inovativnost je vsakodnevna, saj jih k temu sili maloserijska proizvodnja. Vlekova interna prodaja je lani znašala 20 milijonov evrov, kar predstavlja skoraj desetino koncernovega letnega prometa.


Vlek na leto izdela 3000 ton bakrenih profilov. Ker se velikosti komutatorjev z leti manjšajo se bo tudi proizvodnja Vleka v tonah manjšala, v kilometrih bakrenih profilov pa večala.

"

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.