Kolektor Worldwide

Kolektor je pokrovitelj Raziskovalnega tabora Cerkno

31.03.2016

Center šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ta teden gosti učence 7., 8. in 9. razredov osnovne šole Idrija, ki dneve preživljajo na organiziranem Raziskovalnem taboru, ki ga sponzorira Kolektor. Na širokem spektru področij, ki jih tabor vključuje, sodelujejo tudi mentorji iz Kolektorja.

Kolektorjeva štipendista Jernej Podobnik in Rok Krhlikar sta skupaj z Majem Pirihom v sklopu tehnične delavnice pripravila prototip tempirane bombe, ki so jo morali učenci s pravilnimi rešitvami različnih fizikalnih nalog deaktivirati, kar jim je kljub omejenemu času odlično uspelo.

Na kemijski delavnici pa je dr. Ana Drmota Petrič prisotnim razložila pomen in velikost nanodelcev, skupaj pa so preizkusili pet kemijskih eksperimentov, za katere so uporabili kar običajne kuhinjske sestavine. Učenci so opazovali vulkansko reakcijo spajanja sode bikarbone, kisa in detergenta za pomivanje posode, potipali so natrijev poliakrilat – belo sestavino iz otroških plenic za enkratno rabo, ki vpije lastni teži 600-kratni volumen tekočine in daje »občutek suhosti«. Z vodo, poprom in detergentom so poskusili izničiti površinsko napetost vode, igrali pa so se tudi z ognjem, saj so spoznali, kako plamen sveče za svoj obstoj potrebuje kisik.

Dogodek je idrijska osnovna šola organizirala že devetič, tokrat prvič v Cerknem. Obsega štiri delovne dni, po besedah Marje Šifrer Vehar iz svetovalne službe OŠ Idrija, pa je tabor namenjen tridesetim učencem, ki jih prepoznajo kot nadarjene na različnih področjih ter tudi vsem ostalim, ki samoiniciativno izrazijo interes za udeležbo. Njegov namen pa ni samo izobraževanje, temveč tudi druženje in medsebojno povezovanje učencev različnih starosti. 

Raziskovalni tabor Cerkno

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.