Kolektor Worldwide

Strojni vid – ključna tehnologija Industrije 4.0

18.03.2016

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je včeraj potekala že 11. konferenca ROSUS, namen katere je promovirati pomembnost ekonomske koristnosti računalniške obdelave slik na področjih industrije, biomedicine in drugih poslovnih procesov. Dr. Jure Skvarč, direktor PC Vision v Kolektor Orodjarni, je spregovoril o strojnem vidu kot ključni tehnologiji Industrije 4.0.

Živimo v času, ko izginjajo meje med fizičnim in kiber svetom, spreminja se arhitektura organizacije proizvodnih procesov, kar ustvarja priložnosti za razvoj novih poslovnih modelov.

V Pametni tovarni Industrije 4.0 so proizvodni procesi modularni in fleksibilni.  Uporabljajo se nove tehnologije kot so pametni senzorji, proizvodnja z dodajanem materiala in roboti nove generacije. Pri tem ima vizualno računalništvo vlogo ključne omogočitvene tehnologije. Vizualno računalništvo je širši pojem, ki združuje računalniški/strojni vid, računalniško grafiko, obogateno in navidezno resničnost ter vizualizacijo.

Skvarč je številnim slušateljem podrobneje predstavil strojni vid v industrijskem okolju, trende razvoja in potencialne nove primere uporabe.

Foto: ROSUS

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.