Kolektor Worldwide

Kolektor je v Laktaših odprl novo proizvodno halo

02.07.2015

Dolgoročna strategija koncerna Kolektor je rast in tej rasti je podrejena tudi internacionalizacija oziroma tako imenovana globalna prisotnost v smislu iskanja najboljših oz. najprimernejših proizvodnih lokacij za svoje proizvodne programe. Ena takih lokacij so nedvomno Laktaši v Banja Luki. Nova proizvodna hala koncernovega podjetja Kolektor Bosna pomeni širitev obstoječih proizvodnih programov, nova delovna mesta ter ohranjanje proizvodnega programa za svoje kupce.

Koncern Kolektor je s proizvodnjo komutatorjev v Laktaših začel pred desetletjem. Po desetih letih je prišel čas, da koncern sprejme odločitev, kako naprej, saj so dosedanji prostori postali pretesni. Sprejeta je bila odločitev, da se za predvideno rast podjetja Kolektor Bosna pridobi dodatne prostore. V ta namen v Laktaših urejajo že zgrajeno proizvodno halo in jo prilagajajo proizvodnim procesom. Dosedanjim 4000 kvadratnim metrom proizvodnih površin je tako Kolektor dodal še 6000 kvadratnih metrov veliko proizvodno halo, ki naj bi jo do leta 2020 tudi v celoti napolnili.

Kolektor je v svojem podjetju v Laktaših začeli s proizvodnjo navitih komponent in temu programu kmalu dodal še proizvodnjo komutatorjev. Danes je podjetje strateška lokacija oziroma kompetenčni center za maloserijske komutatorske programe, hibridiko in magnetiko. Med njegovimi najpomembnejšimi kupci pa so Valeo, Bosch, Remy, Mahle, Stihl … Kot je povedal predsednik uprave koncerna Kolektor Radovan Bolko, je bila odločitev za naložbo v Laktaših najprej sprejeta zaradi nizke cene delovne sile, a je v tem času za koncern povsem nestrateška lokacija postala strateška. »V desetih letih je bil največji napredek koncema narejen prav v Laktaših. Začeli smo zelo previdno iz nič, zdaj imamo 350 zaposlenih in 18 milijonov evrov prometa . Tukaj vidimo potencial za prihodnost. Lokalna skupnost nas je zelo dobro sprejela.« Novi prostori omogočajo nadaljnjo širitev in dodatno zaposlovanje. V naslednjih 10 letih naj bi prodajo na vseh treh programih podvojili, število zaposlenih pa naj bi se v obdobju rasti povečalo vsaj za 100, na 450.  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je zbranim povedal, da je Bosna z devetimi odstotki na tretjem mestu slovenskih gospodarskih naložb v tujini in da je Slovenija v zadnjih letih v Bosni vložila več kot 500 milijonov evrov. »Verjamem, da bo Kolektor tukaj dosegel načrte za podvojitev prometa in novega zaposlovanja. To daje možnost, da državi še okrepita gospodarsko sodelovanje.« Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je Kolektor izpostavil kot primer dobre prakse. »Verjamemo, da bo koncern še okrepil svoj položaj, zagotovilo za to je njegova politika, ki je osredotočena predvsem na stabilizacijo proizvodnje, ki temelji na znanju in izpolnjevanju pričakovanj kupcev. Verjamemo, da je zdaj trajno vezan v ta prostor in da bo lokalni skupnosti omogočil boljše življenje.«

Celotna investicija v opremo in proizvodne objekte bo v naslednjem strateškem obdobju 5 let presegla 10 milijonov evrov.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.