Kolektor Worldwide

Predsednik uprave koncerna Radovan Bolko govornik na 32. finančni konferenci

13.05.2015

Finančna konferenca je največji finančno borzni in poslovni dogodek v Sloveniji, ki jo organizirata časnik Finance in Ljubljanska borza vrednostnih papirjev. Govornik na letošnji konferenci, ki so jo pripravili pod geslom Slovenija: dajmo že poleteti – privatizacija in priložnosti evropskega denarja, je bil tudi predsednik uprave koncerna Kolektor Radovan Bolko.

Osrednja tema predavanja predsednika uprave koncerna Radovana Bolka je bila, kako povečati konkurenčnost in donosnost poslovanja. Kot je povedal, Kolektor veliko gradi na vrednotah in če se te med seboj ne ujemajo, nastanejo težave. »Strateški cilji so izjemnega pomena. Mi smo si jih postavili za pet let naprej in predstavljajo ključna izhodišča za razvoj koncerna. V Sloveniji vse preveč podjetij vozi s kratkimi lučmi ali celo brez njih, za nas je pomembna vožnja z dolgimi lučmi!«, je bil jasen Bolko. Dodal je, da je rast koncerna Kolektor najpomembnejši element strategije. »Govorimo o zdravi rasti z lastnimi sredstvi. Če želiš rasti moraš spremeniti poslovni model. Koncern Kolektor ima že peti poslovni model. In to pomeni spremembo. Če želiš biti proaktiven, moraš spreminjat poslovne modele.«

Da je začrtana pot vsekakor prava, kaže 460 milijonov evrov prometa, ki ga je v lanskem letu ustvaril Kolektor. Leta 2008 ga je imel le 250 milijonov evrov. »Treba se je premakniti iz cone udobja in razmišljati izven okvirjev,« meni predsednik uprave Radovan Bolko.

Kolektor je z internacionalizacijo in globalizacijo začel pred več kot desetletjem. »S širitvijo smo začeli že v Idriji, pomembne pa so proizvodne lokacije, ki jih imamo po svetu. Tem se je minuli teden pridružila tudi Mehika, kjer smo odprli proizvodno halo za naše mehiško podjetje Kolektor GTO. To je primer, kako je treba privabljati tuje investicije,« pravi Bolko in dodaja: »Davčno je Slovenija neugodna, prav tako cena dela. Indeks stroškov dela na efektivno uro za kvalificirano delovno silo v Sloveniji je visok. Slovenci namreč delamo zelo malo, saj imamo 53 plačanih dni, za razliko od Mehike, Kitajske, kjer so na polovici te vrednosti.«

»Če želimo biti uspešni, se moramo s svojimi izdelki usmerjati v visoko tehnološko smer, kar pa pomeni visoka vlaganja v raziskave in razvoj,« meni Bolko in pravi, da je koncern Kolektor glede tega nadpovprečen v panogi.

Avtorica povzetka predavanja je Manja Pušnik (Finance), avtor fotografije pa Jernej Lasič.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.