Kolektor Worldwide

Kolektor je v Mehiki svečano odprl novo proizvodno halo

08.05.2015

Proizvodna hala, ki jo je koncern Kolektor svečano otvoril v Silau v Guanajuatu v Mehiki, je Kolektorjeva že 18 proizvodna lokacija. Mehika je tako postala 8 država, kjer ima koncern svoja proizvodna podjetja. »Danes je za koncern Kolektor velik dan, saj tudi uradno vstopamo s proizvodno lokacijo na tako pomembno tržišče kot je mehiško. Mehika je dežela priložnosti, dežela rasti. Koncern Kolektor išče priložnosti in želi rasti,« je ob svečani otvoritvi novih proizvodnih prostorov povedal predsednik koncerna Kolektor Radovan Bolko.

Kolektor se je prvič začel spogledovati z Mehiko že leta 2005, ko je razmišljal o prevzemu tamkajšnjega podjetja. V letih, ki so sledila, je bilo poskusov prevzemov mehiških podjetij več, a se niso izšla, zato se je vodstvo koncerna odločilo za greenfield (popolnoma nov projekt). Zgodba podjetja Kolektor GTO se je tako začela pisati pred dobrim letom in pol. »V Mehiki so prisotni vsi svetovno pomembni avtomobilski proizvajalci s pripadajočo dobaviteljsko verigo. Lahko rečemo, da je Mehika novi Detroit. Mehika ima dobro razvito logistično infrastrukturo in kar je najpomembneje, Mehika ima zelo ugodno t. i. demografsko piramido in dober izobraževalni sistem. S tem je omogočen pritok visoko kvalificiranega tehničnega kadra,« pravi član uprave koncerna Valter Leban in dodaja, da so si ob iskanju najprimernejše lokacije za proizvodne prostore ogledali pet lokacij, med katerimi so se na podlagi številnih racionalnih kriterijev odločili za industrijski park Santa Fe v Leonu v Guanajuatu. »Prepričala nas je urejenost, sama lokacija, poslovnost menedžmenta, spodbude lokalne skupnosti in prisotnost uglednih podjetij, kot so Volkswagen, Pirelli, Denso ...«.

Koncern Kolektor že vrsto let zasleduje strategijo rasti, ki temelji na visoki usmerjenosti v kupca. Operativna odličnost in status razvojnega dobavitelja nedvomno zagotavljata zadovoljstvo kupcev. »Vendar mi želimo nekaj več, nekaj česar naši konkurenti nimajo. Mi našim kupcem sledimo. Proizvodno razvojne centre gradimo povsod tam, kjer so naši kupci globalno prisotni. Sprejeli smo načelo »local for local«, ki našim kupcem omogoča fleksibilnost in zmanjševanje  tveganj. Skupaj delamo trajnostni razvoj,« pravi Valter Leban.

Serijska proizvodnja v Kolektor GTO je stekla septembra lani. »Začetek je izredno vzpodbuden. Proizvodna hala in oprema sta vrhunski. Ekipa ključnih delavcev se je odlično izobrazila, proizvodnja že teče. Cilji, ki so pred nami in smo jih določili v strategiji, so izzivalni in ambiciozni,« pravi predsednik koncerna Kolektor Radovan Bolko. Trenutno so v proizvodnih prostorih postavljene tri proizvodne linije za izdelavo HB-komutatorjev in linija za proizvodnjo priključnic. Te linije so nekakšna odskočna deska za ostale projekte. Trenutna proizvodnja zaseda manj kot polovico vseh razpoložljivih kapacitet, zato je v njej dovolj prostora tudi za dopolnitev obstoječega proizvodnega programa s programom hibridike.

Kolektor GTO naj bi v naslednjih petih letih, to je do leta 2020, v celoti napolnil proizvodne prostore tako z obstoječimi kot novimi programi in postal proizvodno razvojni center, ki bo v zadovoljstvo kupcem, zaposlenim in lastnikom.

Skupna vrednost Kolektorjeve investicije v Mehiki je ocenjena na 10 milijonov evrov.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.