Kolektor Worldwide

Rekordna vrednost prodaje komutatorjev v prvem četrtletju letos

24.04.2006

Predsednik koncerna Kolektor Group in namestnik predsednika Stojan Petrič in Radovan Bolko sta na novinarski konferenci predstavila rekordno proizvodnjo komutatorjev v prvih treh mesecih letošnjega leta in spregovorila o pričakovanjih in načrtih po prevzemu postojnskega Liva.

Družbe koncerna Kolektor Group v Sloveniji - Kolektor Pro, Prokol in Ascom - so v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečale prodajo za desetino, vendar se je uspešnost poslovanja poslabšala zaradi visokih borznih cen bakra in razmerja med tečajema dolarja in evra. Kolektor je moral v obravnavanem obdobju za tono bakra plačati namesto 4.000, kar 6.700 dolarjev oziroma za 70 odstotkov več kot ob koncu lanskega leta. Ker koncern tega ne more nadomestiti z višjo produktivnostjo, saj je ta že sedaj na zavidljivi ravni, bo prvič po dvanajstih letih prisiljen povišati cene komutatorjev.

Naročila za naprej kažejo, da se bo trend povečanega obsega proizvodnje še nadaljeval. Predsednik koncerna Stojan Petrič je na novinarski konferenci povedal, da gre del povečanega obsega proizvodnje pripisati dejavnostim komercialne službe družbe, stečaju podobnega podjetja v Španiji, na račun katerega je Kolektor prevzel del naročil in zmanjšanja ponudbe kitajskih proizvajalcev, ki na tržišču sicer nastopajo s cenejšimi komutatorji, vendar imajo težave z nakupom dragih surovin.

Za nakup postojnskega Liva pa se je koncern odločil zato, ker je to družba z lastnim razvojem, že uveljavljena na tržišču in ima delovne procese tako urejene, da ustrezajo Kolektorjevim zahtevam. S prevzemom je pridobil tudi Liv, saj ima odslej namesto finančnega lastnika lastnika v industrijskem podjetju, ki bo z njim poiskal sinergijske učinke, predvsem na področju proizvodnje tehničnih izdelkov za potrebe avtomobilske industrije. Za Liv je Kolektor plačal 9 odstotkov več od njegove knjigovodske vrednosti. Več je bil pripravljen odšteti, ker je Liv v poslovnem smislu zdravo podjetje in ni zadolženo.

Koncern Kolektor Group, ki doma in po svetu zaposluje 2880 delavcev bo letos ustvaril 250 milijonov evrov nekonsolidiranih prihodkov, od tega jih je bilo v prvem četrtletju že za 65 milijonov evrov.


Dobro obiskana novinarska konferenca priča o vse večjem zanimanju javnosti za koncernovo poslovanje in njegove načrte, katerih težišče je v zadnjih letih osredotočeno predvsem na diverzifikacijske proizvodne programe, med katere sodijo plastika, elektronika in mehatronika. "

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.