Kolektor Worldwide

Kolektor glavni pokrovitelj izdaje knjige Kriza sistema, avtorja Ivana Lapajneta

15.04.2015

Lions klub Idrija je v hotelu Jožef predstavil knjigo Kriza sistema, katere avtor je idrijski rojak Ivan Lapajne. Glavni pokrovitelj izdaje knjige je bil koncern Kolektor.

Lapajne v svoji drugi knjigi na več kot 400 straneh analitično, sistematično in iz različnih zornih kotov razčlenjuje vzroke in posledice gospodarskih, finančnih, družbenih, političnih, socialnih in drugih anomalij, v katere je zabredel kapitalistični (ne)red. Kot v opisu knjige piše zgodovinar Janez Kavčič, Ivan Lapajne ni le ekonomski strokovnjak, temveč tudi humanist, zato v ospredje postavlja človeka, njegovo vrednotenje in položaj v družbi. Zaveda se, da brez reševanja temeljnih sistemskih protislovij človeštvo nima obetavne poti v prihodnost. Kljub temu zavedanju pa avtor knjige ostaja optimist, kar odseva tudi knjiga, saj nam postreže s predlogi možnih rešitev za obvladovanje sedanjih zapletenih razmer doma in v svetu.

Knjiga vsebuje tudi Manifest nove dober, ki sta ga spisala Ivan Lapajne in njegova žena Ana Marija Cetin Lapajne. Avtorja sta namreč mnenja, da nam gre v 21. stoletju namesto bolje kot v preteklosti vedno slabše, zato nujno potrebujemo Manifest nove dobe. Po besedah zgodovinarja Janeza Kavčiča, ta dokument postavlja pod analitični drobnogled današnjo stvarnost in poziva vse »ljudi dobre volje« h gradnji mostov čez globoke prepade, ki zevajo med kapitalom in človečnostjo. Sporočila Manifesta nove dobe niso namenjena samo nosilcem odgovornih funkcij v politiki, gospodarstvu, znanosti in kulturi, temveč v enaki meri tudi vsakemu izmed nas.

(od leve prosti desni) urednica knjige Ana Marija Cetin Lapajne, avtor knjige Ivan Lapajne in Viljem Rupnik, velik poznavalec teoretičnih osnov sedanje krize kapitalizma kot sistema

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.