Kolektor Worldwide

Znani so inovatorji leta za leto 2014

26.03.2015

Inovacije so eden pomembnejših elementov konkurenčnosti podjetij in gospodarstva. Na tem področju v svetu najhitreje napredujeta Južna Koreja in Kitajska, sledijo jima Združene države Amerike, Evropa je na tretjem mestu. In kje na tej lestvici je Slovenija? Nekje v povprečju.

»V Evropi nimamo nizke cene delovne sile, nimamo nizkih cen energije in prostora, zato nas konkurenčne lahko dela samo to, da smo inovativni,« je zbranim na 5. konferenci o inovativni dejavnosti koncerna Kolektor povedal predsednik uprave Radovan Bolko in dodaj, da je inovativnost z razlogom ena od Kolektorevih vrednot. »Včasih je bila kakovost tista komponenta, ki je podjetja ločila med seboj. Bila je nekaj, s čimer so se podjetja rada hvalila. Nekaj podobnega se danes dogaja tudi s procesom inovativnosti. Če je bila še nedolgo nazaj inovativnost tisto nekaj več, tisto nekaj, kar je bilo rezervirano samo za najboljše, pa danes temu ni več tako. Če danes nisi inovativen, te na dolgi rok praktično ni več.«        

Inovativnosti je bilo posvečeno tudi osrednje predavanje predavateljice mag. Nastje Mulej, ki je spregovorila o 12 dejavnikih inoviranja. Vrhunec konference pa je bil vsekakor razglasitev inovatorjev leta za minulo leto.

Na področju množične inovativne dejavnosti so inovatorji leta postali: v kategoriji koristni predlogi – posamezniki Edvin Begović iz podjetja Kolektor ATP z 20 realiziranimi inovativnimi predlogi, med skupinami je bila v kategoriji koristnih predlogov za najboljšo izbrana skupina proizvodnega programa rotorji iz Kolektor KFH, ki je prispevala 7,3 ideje na zaposlenega, v kategoriji tehnične in druge izboljšave pa je bila za inovatorja leta izbrana Teja Peternelj iz podjetja Kolektor Sikom. Priznanje si je prislužila za odpravo napake ostružkov med kljukicami na grafitnih komutatorjih pri obstruževanju na začetnih linijah.

Na področju prebojne inovativne dejavnosti so se najbolje odrezali: v kategoriji izboljšave proizvodnih procesov Tomaž Lahajnar, Klemen Rupnik in Rado Gnezda iz podjetij Kolektor Group in Kolektor Orodjarna za razvoj novih tehnologij in tehnoloških postopkov za krivljenje in manipuliranje kontaktov pri projektu PL3Q  in v kategoriji izboljšave netehnoloških procesov Klemen Petrič za uvajanje novih merilnih metod na področju hibridnih izdelkov in senzorjev.  

V skupni sistem inovativnosti je trenutno vključenih osem Kolektorjevih slovenskih podjetij. Svoje predloge in ideje je v lanskem letu prispevalo 660 posameznikov, ki so podali 2363 predlogov za izboljšave. Kot je poudaril Tomaž Vidmar, koordinator inovativne dejavnosti, so ključni cilji na tem področju v inoviranje vključiti čim več zaposlenih, v skupen sistem vključiti še preostale slovenske družbe in kasneje še tiste v tujini, nadgraditi portal za inovativno dejavnost ter stremeti k cilju 4 ideje na zaposlenega v enem letu.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.