Kolektor Worldwide

Zunanji minister Karl Erjavec je z gospodarsko delegacijo obiskal Kolektor Sinyung v Južni Koreji

12.03.2015

V okviru uradnega obiska v Južni Koreji je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec danes obiskal podjetje Kolektor Sinyung. Ministra na njegovem obisku, katerega namen je poglobitev gospodarskega sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama, spremlja gospodarska delegacija slovenskega avtomobilskega grozda. Vodstvo podjetja Kolektor Sinyung je gostom najprej predstavilo podjetje in jih seznanilo s posebnostmi korejskega tržišča. V nadaljevanju obiska pa so si ogledali še proizvodnjo v tem Kolektorjevem podjetju, ki je edino slovensko proizvodno podjetje v tej azijski državi.

Kolektor je na južnokorejsko tržišče vstopil leta 2000 z odkupom 90-odstotnega deleža podjetja Sinyung, danes Kolektor Sinyung. Podjetje je danes v 100-odstotni Kolektorjevi lasti. To je bil prvi korak Kolektorja k internacionalizaciji, kajti Sinyung je bilo prvo podjetje izven Evrope, ki ga je kupil Kolektor. Vstop Kolektorja na korejski trg je ena uspešnejših in donosnejših potez v Kolektorjevi zgodovini, saj je korejski trg odvisen predvsem od podjetja Hyundai Motors (kamor spada tudi Kia Motors), trenutno četrtega največjega proizvajalca avtomobilov na svetu.

Kolektor je s proizvodnimi prostori podjetja Kolektor Sinyung v Južni Koreji uspešno povezal evropsko in azijsko znanje. S širitvijo proizvodnih in strojnih kapacitet pred tremi leti si je še dodatno utrdil mesto največjega proizvajalca komutatorjev za avtomobilski trg v Južni Koreji. Južna Koreja je namreč peta največja proizvajalka avtomobilov na svetu. Velikost, tehnološka opremljenost in zrelost podjetja predstavljata solidne temelje za nadaljnjo rast v Južni Koreji in Aziji.

Kolektor Sinyung je peto največje podjetje v okviru koncerna Kolektor in tretje največje podjetje za proizvodno komutatorjev. Podjetje izdeluje komutatorje namenjene avtomobilski industriji za azijsko tržišče, specializirano predvsem za proizvodnjo komutatorjev manjših dimenzij in komutatorjev za starterje. Kolektor Sinyung je Kolektorjev razvojni center za azijsko tržišče.

Kolektor Sinyung na leto ustvari več kot 30 milijonov evrov prometa. V zadnjih letih veliko vlaga v diverzifikacijo portfelja izdelkov za avtomobilsko industrijo, predvsem na področju hibridnih komponent, in dela na prevzemih manjših podjetij za Kolektor Group. Zaradi obstoječih Kolektorjevih kompetenc in korejske predanosti delu pričakujemo, da bo promet v prihodnjih letih rasel, tudi do 50 milijonov evrov.

Obiska podjetja Kolektor Sinyung se je udeležil tudi župan Gumija Nam Yoo-Chin, župan mesta, kjer ima Kolektor svoje proizvodno podjetje. Gumi je mesto s 54 tisoč USD BDP na prebivalca in intenzivno vlaga v razvoj industrije. V naslednjih letih želi postati vodilno mesto na področju informacijskih tehnologij v Južni Koreji in okrepiti razvoj na področju karbonskih vlaken.

Srečanje slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in župana Gumija Nam Yoo-China je bilo zelo prisrčno in uspešno, saj sta se strinjala, da odpira nove možnosti za sodelovanje in omogoča nove poslovne priložnosti za slovensko industrijo. Dobri medsebojni odnosi omogočajo večji uspeh in boljše poslovne rezultate tako za slovensko kot južnokorejsko industrijo. Tu so lahko v veliko pomoč izkušnje, ki si jih je v letih delovanja v Južni Koreji, pridobil Kolektor.   

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki v okviru programa pomoči gospodarstvu v Koreji odpira nove priložnosti za slovensko gospodarstvo, predvsem za slovenski avtomobilski grozd, je poleg podjetja Kolektor Sinyung z delegacijo slovenskega avtomobilskega grozda obiskal tudi razvojni center Hyundai Motors (kamor spada tudi Kia Motors), ki za slovenska podjetja predstavlja velik izziv, saj brez politične podpore, obisk v njem ni možen. Kljub več kot 15-letni prisotnosti Kolektorja v Južni Koreji, so njegovi predstavniki danes prvič vstopili v ta razvojni center. Gre za pomemben korak, saj vodstvo koncerna ocenjuje, da bo Kolektor s tem direktno in indirektno še povečal prodajo podjetju Hyundai Motors, četrtemu največjemu proizvajalcu avtomobilov na svetu.

(od leve proti desni) Helena Drnovšek Zorko, veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem, Stojan Petrič, predsednik sosveta Kolektor Group, Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, Nam Yoo-Chin, župan Gumija, Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, in Valter Leban, član uprave koncerna Kolektor

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.