Kolektor Worldwide

Globalno gospodarstvo in kulturna različnost

21.11.2005

Na 7.poslovni konferenci o globalnem gospodarstvu in kulturni različnosti v Portorožu, ki je potekala 17. in 18. tega meseca, so se zbrani poslovneži osredotočili na vprašanje, ali se podjetja obnašajo podobno v državah z različno nacionalno kulturo oziroma na hitro rastočih trgih. Poleg razmisleka o sedanjih procesih globalizacije in o prihodnjem razvoju, so skrbno izbrani govorci analizirali procese v posameznih državah jugovzhodne Evrope, v Turčiji, Rusiji in na Kitajskem.

Menili so, da bo pomen teh trgov še večji, in hkrati ugotavljali, da je treba pri vstopanju na te trge upoštevati tudi kulturne razlike. O značilnostih kitajskega pogajalskega sloga z vidika slovenskih menedžerjev je razpravljal mag. Aleksander Kuljaj iz idrijskega Kolektorja. Poudaril je, da so za uspešno in učinkovito globalno delovanje slovenskih podjetij pomembna znanja o trgih in njihovih značilnostih, sistematično trženjsko raziskovanje ter smelost proaktivnega razmišljanja.

Da se podjetje odloči vstopiti na trg, niso potrebni le ustrezni materialni in finančni viri, tehnološka ali prodajna znanja, potrebnih je vedno več znanj o značilnostih trgov, med katere poleg drugih sodi tudi kulturološka komponenta. Na Kitajskem je, tudi zaradi geografske oddaljenosti, ta še posebno izrazita. Ker ima koncern Kolektor Group na Kitajskem že dve proizvodni podjetji, Swishie in Wuxi, je Aleksander Kuljaj navedel vrsto konkretnih izkušenj z vstopanjem na ta veliki in najhitreje rastoči trg.

Dr. Qing Ding, svetovalec multinacionalnim podjetjem, z bogatimi izkušnjami na področju skupnih vlaganj, ustanavljanja podjetij in poslovanja na Kitajskem, ki ga je za sodelovanje na poslovni konferenci angažirala uprava koncerna Kolektor Group, pa je opozoril, da je za uspešnost poslov na Kitajskem predvsem pomembno negovanje odnosov "guang xi" , kar bi po naše lahko razumeli kot "veze in poznanstva". Skratka, prijateljske vezi so odločujoče pri sklepanju poslov in njihovi uspešnosti.


V razpravi, kako poslovati s Kitajsko, je o značilnostih kitajskega pogajalskega sloga z vidika slovenskih poslovnežev govoril mag. Aleksander Kuljaj iz koncerna Kolektor Group, o tem, kako vidi kitajski poslovnež slovenske kolege, ko sklepajo posel na Kitajskem, pa direktor Shentou Investmenta Co. Ltd.iz Shenzena dr. Quing Ding. "

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.