Kolektor Worldwide

Dijaki s Kolektorjevo pomočjo do odličnega izdelka in visokega mesta na Forumu mehatronike

19.05.2014

Dijaki 3. letnika programa mehatronik operater Luka Bavcon, Miha Kacin in Leon Mohorič so pod mentorstvom Franka Jurjavčiča, Tanje Pirih, Staneta Kokalja in Jurija Dreva ter finančni podpori Kolektorja izdelali leteči quadcopter. To je helikopter, ki ga poganjajo štirje brez krtačni električni motorji, nanje pa je pritrjen propeler. Z izdelkom so se predstavili na 6. forumu mehatronike v Velenju in v kategoriji mehatronik operater osvojili odlično 2. mesto.

Osnovni opremi za izdelavo quadcopterja so dijaki dodali še računalniško ploščo (DJI NAZA), ki skrbi za pravilno delovanje motorjev in stabilnost, ter GPS, s katerim lahko helikopter v primeru izgube iz vidnega polja avtomatsko pripeljejo nazaj k sebi.

Nekatere sestavne dela quadcopterja so dijaki izdelali sami, pri nekaterih so jim pomagali profesorji, nekatere pa so kupili. Idejo za obliko so našli na internetu in jo prilagodili svojim željam. Skicam so sledile risbe v računalniškem programu Pro-Engineer  in sestava 3D projekcije. Največji problem pred sestavo quadcopterja je predstavljala izbira materialov za krake in obe glavni plošči. Izbran material je moral biti čim lažji, dovolj trden, da vzdrži težo komponent, hkrati pa tudi odporen na manjše udarce ob pristajanju. Kot so povedali dijaki, so za krake izbrali aluminijast kvadraten profil 15x15mm, debeline 1mm, glavni plošči za trup sta narejeni iz umetne mase, nanju pa so aluminijaste krake pritrdili s plastičnimi distančniki, ki so jih naredili na CNC stružnici.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.