Kolektor Worldwide

Neresnične navedbe o nakupu podjetja Etra 33

01.04.2014

Koncern Kolektor v okviru diverzifikacije proizvodnega programa že vrsto let prevzema podjetja, s katerimi dopolnjuje svoj portfelj izdelkov in storitev. Pri večjih prevzemih koncern Kolektor zasleduje cilj, da v prevzetem podjetju pridobi navadno (50,1%) ali statutarno večino (75,1%), za nakup preostalega deleža pa poskuša najti partnerje. Na ta način lahko koncern Kolektor v prevzetem podjetju izvaja prevladujoč vpliv in konsolidira njegove prihodke, obenem pa mu za prevzem ni potrebno nameniti tolikšnih finančnih sredstev, kot bi jih moral v primeru nakupa 100-odstotnega deleža prevzetega podjetja. Eden takšnih poslov je bil tudi nakup podjetja Etra 33 oz. danes Kolektor Etra.

Neresnična je trditev novinarjev POP TV, da naj bi »končni lastniki Etre postali vodilni posamezniki družb iz koncerna Kolektor in to prav z denarjem Kolektorja, manjšinski delničarji pa od posla niso imeli nič«. Zavarovano posojilo v višini 4.470.000 evrov, ki ga je Kolektor Group dal družbi Transing, je bilo 18. 7. 2011 v celoti vrnjeno, Kolektor pa je poleg celotne glavnice prejel skupaj še za 286.050,75 evrov obresti. Management družbe Kolektor Group je v nakup manjšinskih deležev (skupaj cca. 10 %) družbe Etra 33 vložil lastna sredstva, ne pa denarja Kolektorja.  

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.