Kolektor Worldwide

Koncern Kolektor je razglasil zmagovalca nagradnega natečaja Poganjajmo znanje

19.03.2014

Koncern Kolektor je v sklopu praznovanja svoje 50-letnice pripravil nagradni natečaj Poganjajmo znanje, katerega namen je bil spodbujanje raziskovalnega dela študentov ter nagrajevanje diplomski oziroma zaključnih nalog, tj. inovativnih rešitev s treh tematskih sklopov: mobilnost prihodnosti, samozadostne stavbe prihodnosti ter energetska oskrba prihodnosti. Svoja dela je oddalo 17 diplomantov, med njimi smo decembra izbrali tri finaliste – Dominika Peruška, Dejana Brozoviča in Žigo Ašiča –, iz vsakega tematskega sklopa po enega, danes pa smo izbrali še absolutnega zmagovalca natečaja.

Naloge je pregledala in ocenila 13-članska mednarodna komisija, ki so jo poleg predsednika komisije Radovana Bolka, glavnega izvršnega direktorja koncerna Kolektor, sestavljali še v vsakem tematskem sklopu po štirje člani, tako iz področja akademske sfere kot tudi strokovnjakov in predstavnikov organizatorja natečaja.  Absolutnega zmagovalca med finalisti pa so izbrali Kolektorjevi predstavniki v komisiji.

Zmagovalec natečaja Poganjajmo znanje je postal Dominik Peruško, ki si je zmago priboril z diplomskim delom Mikrosistem za kontrolo temperature v mikroprocesorju goriva. Kot je povedal predsednik komisije, Radovan Bolko, glavni izvršni direktor koncerna Kolektor, je bila odločitev komisije o zmagovalcu težka. »Vsa tri dela, ki so se uvrstila med finaliste, so na visokem strokovnem in kar je še posebej razveseljivo tudi uporabnem nivoju. Vsa tri dela obravnavajo tematike povezane z energijo in ekologijo. Največjo težo odločitvi o zmagovalcu je dalo dejstvo, da je s tem diplomskim delom Dominik Peruško dejansko šel skozi vse najzahtevnejše faze razvoja izdelka. Ni ostal samo pri ideji in teoretični osnovi in načrtih, ampak je idejo tudi realiziral, na nek način skoraj industrializiral, izdelek karakteriziral ter s tem potrdil pravilnost svoje ideje.«

Častni gost na razglasitvi zmagovalca je bil rektor Univerze v  Ljubljani dr. Ivan Svetlik, ki je v svojem slavnostnem govoru poudaril pomen povezanosti med znanjem, univerzo in industrijo, ki se z novimi tehnologijami spreminja. »Mislim, da je to izziv za obe strani. Če univerza ne bo pravočasno odreagirala, jo bodo proizvajalci na nek način prehiteli s tem, da že sami razvijajo svoje znanje. Hkrati pa je to izziv tudi za industrijo, da tisto znanje, ki nastaja na univerzi, v večji meri potegne k sebi, kot ga je doslej.«

Nagradni natečaj Poganjajmo znanje se je pokazal kot primer dobre prakse in ker je bil odziv nanj dober bo postal tradicionalen.

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.