Kolektor Worldwide

Kolektor za ohranjanje kulturne dediščine in sodelovanje v občini

31.01.2014

Gimnazija Jurija Vege Idrija je v okviru Kulturnega maratona pripravila okroglo mizo z naslovom To mesto je moje, a vendar moje ni – mladi v Idriji in Unescova dediščina. Na njej sta kot predstavnika Kolektorja in idrijskega gospodarstva sodelovala tudi Marjan Drmota, izvršni direktor za razvoj, in mag. Eva Cvelbar Primožič, izvršna direktorica za kadre.

Kot smo lahko slišali na okrogli mizi, je vpis idrijske rudarske dediščine na Unescov seznam bolj kot za starejšo generacijo pomemben za mlade, saj so prav mladi tisti, ki bodo morali z Unescom živeti. Idrijsko gospodarstvo pa je tisto, ki je že večkrat dokazalo, da se da na temeljih rudnika delati nove velike zgodbe o uspehu. Gospodarstvo je namreč  eden najbolj perspektivnih delodajalcev, je okolje, v katerem lahko vsaj del mladih uresničuje svojo karierno pot. Predvsem pa Unesco ne more zaživeti v polni meri, če ga ne povežemo z gospodarstvom.

Kolektorjev izvršni direktor za razvoj, Marjan Drmota, je povedal, da definicija okrogle mize To mesto je moje, a vendar moje ni, nakazuje na razklanost, ki po navadi ne pomeni nič dobrega. V kolikor jo v mestu občutimo, bi se morali vsi truditi, da jo čim prej zakrpamo, da bomo lahko čim prej trdili, da smo del tega mesta, da tu radi živimo ali se vanj vračamo. Kako to narediti, je seveda izziv. Mladi in Unesco sta prav gotovo eden od teh izzivov. Kot je sodelujočim na okrogli mizi še povedal Marjan Drmota, povezava med dediščino in gospodarstvom že obstaja. Predstavniki Kolektorja svojim poslovnim partnerjem radi povedo, o kod prihajajo, jim razložijo, da idrijsko gospodarstvo izhaja iz več kot 500-letne tradicije in da je to okolje nekdaj v tehničnem smislu predstavljajo srce Evrope, na kar nikakor ne smemo pozabiti. Vse kar v življenju počnemo zahteva nek vložek. Da bi dediščina postala priložnost in začela ustvarjati vrednost, jo moramo ustrezno tržiti, to pa vsekakor lažje počnemo, če imamo trdne in uspešne gospodarske subjekte. Sicer pa se je tudi Drmota strinjal, da so mladi naša prihodnost, zato Kolektor zelo veliko vlaga v delo z njimi.                    

Nazaj | Arhiv

Slikovno gradivo in vsebine, objavljene na spletnih straneh www.kolektor.com, so last podjetja Kolektor in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugace razširjati brez pisnega dovoljenja podjetja Kolektor.